Je plantjes beschermen tegen slakken kan een hoop van je kostbare tijd kosten. Daarom is het ook goed te kijken naar een duurzamere oplossing dan snelle acties zoals zelf slakken rapen of bierblikjes neerzetten.
Voor een langetermijnoplossing is het ideaal als de slakkenpopulatie als onderdeel van een goed werkend ecosysteem onder controle wordt gehouden. Dit kost tijd, dus is niet een twee drie geregeld, maar biedt wel enorm veel voordelen ten opzichte van zelf allerlei trucjes te moeten uithalen.
Niet heel veel dieren hebben de slak op hun dagelijks menu staan, maar ze zijn er zeker. Zo houden egels, padden en ook merels bijvoorbeeld van slakken of slakkeneitjes. Als je plekken creëert waar deze dieren zich fijn voelen, heb je meer kans dat ze zich gaan vestigen in jouw tuin en zo meehelpen de slakkenpopulatie onder controle te houden.
Egels houden van rommelige hoekjes, grote hopen met takken en oud blad waar ze zich in nestelen en overwinteren (maar dus niet te dichtbij je moestuin, omdat ook slakken zich daarin vestigen). Ook spitsmuizen en loopkevers (ook liefhebbers van slakken) trek je aan met rommelhoekjes en dikke mulchlagen van oud blad. Vervang schuttingen door hagen, zodat egels zich beter kunnen verplaatsen en er meer blad je bodem kan bedekken. Of koop of bouw een egelhuisje. Gebruik vooral geen slakkenkorrels, die zijn giftig voor egels.
Padden houden eveneens van vochtige verstopplekjes. Wat helemaal ideaal is, is een vijver of paddenpoel waar kikkers en padden in kunnen badderen en eitjes in kunnen leggen. Verdiep je voor de aanleg goed in hoe je dit doet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de diepte minimaal 80-120 cm is, zodat kikkers, padden en salamanders beschermd tegen de vorst kunnen overwinteren op de bodem. Ook maak je de oever liever niet te steil, zodat egeltjes veilig kunnen drinken en uit het water kunnen klimmen.
Merels en sommige andere vogels hebben een andere tactiek. Die gebruiken grote stenen of harde bestrating om huisjesslakken kapot te laten vallen en daarna te verorberen. Zorg ook voor voldoende hagen en bomen deze vogels een schuil- en broedplaats bieden.
Heb je kippen? Laat die dan in het vroege voorjaar los in je tuin rondlopen, zodat ze slakkeneitjes kunnen opsporen wanneer je planten nog niet zijn uitgelopen. Als je de no dig methode gebruikt, kijk dan wel uit dat ze niet in je moestuin kunnen komen en daar de boel overhoop graven.
Bij voldoende ruimte kun je ook overwegen om Indische loopeenden in te zetten. Deze dieren zijn gek op slakken en naar verluid zelfs de naaktslak. Zelf heb ik geen ervaring met eenden, maar ik hoor er goede verhalen over.
Wil je nou nóg meer verdieping opdoen over hoe je jouw tuin biodiverser maakt? Dan is de Moestuinclub misschien wat voor jou. In dit online jaartraject nemen we een deep dive in alle facetten van het moestuinieren, met no dig en permacultuur als basis. En anders: tot de volgende blog!