Slakken: zo bescherm je jouw moestuin!

Ja, ze zijn ook nuttig in de tuin, maar de meeste mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. Voor veel mensen dan ook uitdaging en ergernis nummer één in de moestuin. Ik heb het natuurlijk over: slakken.

 

Door langdurig nat weer hebben slakken dit jaar de perfecte omstandigheden gehad om goed te overleven en zich voort te planten. Bovendien hebben ze lekker veel fris groen om op te eten. Ze zijn er dus in overvloed. Er valt niet aan te ontkomen! Zelfs hier op de zandgrond van de Struintuin vind ik ze in overvloed.

 

Hoe zorg je er nu voor dat de jonge plantjes deze veelvraten overleven? In deze blog geef ik je drie tips om slakkenvraat te voorkomen en tegen te gaan.

 

Wat je moet weten over slakken

Eerst even dit: slakken zijn eerst en vooral opruimers in de natuur. Ze eten oud en verzwakt blad, wat daardoor weer kan verteren tot compost, nieuwe plantenvoeding dus. Een hele nuttige functie.

 

Maar de meeste soorten slakken eten niet alleen oud blad, jonge frisse blaadjes vinden ze ook een lekker hapje. Sommige soorten geven daar zelfs de voorkeur aan. Jonge plantjes zijn dan ook het meest kwetsbaar voor slakkenvraat.

 

Niet alle oplossingen werken voor iedereen. Iedere tuin is anders en wat bij de een werkt, hoeft bij de ander geen succes te zijn. Experimenteer dus ook vooral om te zien wat in jouw tuin de juiste oplossing is.

 

Haal verstopplekken weg

Slakken verstoppen zich overdag op allerlei vochtige plekken. Bijvoorbeeld onder losse planken, potten, stenen, in kieren, onder vlonders, tussen de planten in een border. Ruim in de buurt van jouw moestuin dus zoveel mogelijk op om verstopplekken te voorkomen.

 

Haal ook oud vergeeld blad van bijvoorbeeld kolen zoveel mogelijk weg om slakken niet onnodig aan te trekken. Op warme dagen kan het ook helpen om in de vroege ochtend water te geven in plaats van in de avond. Slakken worden namelijk in de avond actief en worden aangetrokken door vocht.

 

Houd ze tegen

In en om de moestuin kun je barrières opwerpen door bijvoorbeeld paden met houtsnippers te gebruiken, of schelpengrit of ander scherp materiaal om de moestuin heen aan te brengen.

 

Individuele plantjes kun je ook op verschillende manieren beschermen. Knip bijvoorbeeld oude takken van bramen of Japanse wijnbes af en leg die om je plantjes heen. De stekels zorgen ervoor dat de slakken niet staan te popelen om hier overheen te klimmen. Er zijn ook koperen ringen te koop die je planten beschermen tegen slakken; die zijn wel aan de prijs. Er schijnt zelfs speciaal slakkenschrikdraad te koop te zijn, dat je bijvoorbeeld goed bij moestuinbakken kunt installeren.

 

Vang ze!

Op de lange termijn is het een geweldige oplossing om natuurlijke vijanden van de slak aan te trekken. Maar nu wil je gewoon snel een oplossing om je plantjes direct te beschermen. Dus is het zaak om zelf als natuurlijke vijand op te treden: we moeten aan de bak!

 

Slakken worden zoals gezegd ’s avonds in de schemering actief. Dan komen ze tevoorschijn om te gaan eten. Je kunt al dan niet met een zaklamp op slakkenjacht gaan om ze te rapen. Van veel moestuinders hoor ik dat dit voor hen de meest effectieve manier is om snel van je slakkenprobleem af te komen. Ik zag zelfs een verhaal van iemand die in twee avonden meer dan 2000 slakken had geraapt! Een paar slakken kun je nog wel kwijt op je composthoop (mits die niet al te dichtbij je moestuin is), maar grote aantallen wil je echt niet dichtbij je moestuin weer loslaten.

 

Ik ken ook moestuinders die zweren bij bier. Zet een schaaltje bier neer en de slakken komen vanzelf hierop af en verdrinken vervolgens. Qua dierenwelzijn weet ik niet hoe erg deze methode scoort (verdrinken lijkt me ook niet prettig, maar wellicht biedt de alcohol enige verlichting..). Wel weet ik dat zout en slakkenkorrels strooien niet is aan te raden. Zout geeft een hele nare en langzame dood en slakkenkorrels zijn ook schadelijk voor andere dieren, zoals bijvoorbeeld egels.

 

Die ook slakken eten trouwens! Maar daarover lees je meer in een andere blog.

 

Heb jij al een methode ontdekt die bij jou goed werkt? Of wat juist niet werkt? Altijd interessant om weer nieuwe oplossingen te horen, dus laat het me vooral weten via een DM of persoonlijk berichtje.