Een paar weetjes over piepers

Om straks weer van de lekkerste stamppotten en patatten te kunnen genieten heb ik weer aardappels in de moestuin gepoot. Ik kijk er nu al naar uit om straks te gaan schatgraven met mijn dochters en die bakken vol nieuwe aardappels te oogsten!

 

Zo gaaf om te zien hoe zo’n kleine pootaardappel zich als een malle kan vermenigvuldigen. Maar er zijn wel een paar aandachtspuntjes.

 

Een paar tips deel ik hier graag met je:

 

  • Let bij de pootaardappels op welk type je kiest: ga je voor vastkokende of kruimige aardappels? Ieder ras heeft zijn eigen smaak en kenmerken.Let ook op de planttijd. Vroege aardappels plant je al half maart. Middellate en late soorten kunnen in april of sommige zelfs begin mei nog gepoot worden. De ene soort is beter bewaarbaar dan de andere, dus check dit even als je er de hele winter mee door wilt.Ik kies in ieder geval altijd voor biologisch pootgoed, zodat ik weet dat er geen gifresten in mijn tuin komen.

 

  • Plant ze 5-10 cm diep op een afstand van ongeveer 40 x 50 cm van elkaar.

 

  • Voorkiemen (op een warme plek binnen laten ontspruiten) mag, maar is zeker geen must! Een aardappel is een supersterke kiemer, zelfs een stuk schil kan alweer een nieuwe plant vormen.  Je kunt bij koud weer desgewenst nog een tijdje vliesdoek over je moestuinbed heen leggen om de warmte wat beter vast te houden.

 

  • Als de planten zich verder ontwikkelen, kun je ze evt aanaarden in juni, zodat de nieuwe knollen allemaal goed onder de grond blijven. Door zonlicht worden ze namelijk groen en die delen zijn giftig.

 

  • Een uitdaging bij de teelt van aardappels is Phytophtora ofwel aardappelrot, een schimmel die zich ontwikkelt als het veel regent. Je ziet dan bruine plekken ontstaan op de bladeren en de stelen.Haal aangetast blad zo snel mogelijk weg en is er geen redden meer aan, oogst dan de aardappels vroegtijdig. De ziekte gaat namelijk uiteindelijk ook de knollen zelf aantasten en die worden dan oneetbaar. Gooi de aangetaste delen niet op de composthoop, maar doe ze bij het gft in de kliko om verdere verspreiding te voorkomen.

 

  • Nog een ongewenste gast is de coloradokever. Dit ronde geel-met-zwart-gestreepte kevertje legt geel-oranje eitjes aan de onderkant van het blad. De larven doen zich tegoed aan het loof, waardoor de plant niet genoeg groeit en ook geen knollen kan vormen. Uiteindelijk sterft hij af. De coloradokever heeft naast de mens geen natuurlijke vijanden in Nederland. Haal de eitjes, larven en kevers dus zo snel mogelijk weg en controleer wekelijks je planten.

 

  • Zodra de plant voor ongeveer twee derde is afgestorven, is het tijd om te oogsten! Ook met de no dig methode is dat prima te doen (zonder spitten dus), door simpelweg de plant voorzichtig los te trekken en de knollen uit de grond te halen. Check voor een voorbeeld dit filmpje dat ik op Insta postte.

 

Die frieten komen dus niet zomaar op je bord, maar met een beetje aandacht en geduld kun je daar straks extra van genieten!